Necati Şaşmaz - Polat Alemdar





Sunday, March 19, 2006

Vicdan Tirajımız Saldıranları Boğar

Kurtlar Vadisi'nde esrar perdesi aralaniyor. Yonetmen ve yapimci Osman Sinav, akillardaki tum sorulari yanitladi. Sinav dizideki Polat karakterinin tarikat uyesi olduguna iliskin iddialara sadece guluyor. Bu durumu izleyicinin vicdanina birakiyor

Soze saniriz son olaylarla baslamak gerekiyor. Ne oldu da bir anda Vadi karisti: Tarikat iddialari, komplo teorileri... Ustune ustluk bir de sizin ani vedaniz...

- Turkiye'de her yil, devam eden ya da yeni 70 civarinda dizi baslar. Toplum tarafindan konusulan, sokaga tasan yapimin sayisi ise 5'i gecmez. İste 'Kurtlar Vadisi' ve 'Ekmek Teknesi' gibi bu isi basarmis iki tanesinin yapimcisi benim. Boyle bir ortamda iki ise birlikte imza attigim dostlarima dedim ki, 'Arkadaslar cok daha farkli hayallerim, projelerim var. Bu isler bana engel oluyor. Alin bunlara siz devam edin. Benim uluslararasi bir sinema filmi projem var. Yeni isim icin bana bol zaman gerekli. Gelin icimizden bir kardes sirket cikaralim ve bu isleri de size devredeyim. Ama ne zaman bana ihtiyaciniz olursa daima yaninizdayim.' Ardindan da Raci Bey'le tekrar gorusmek uzere ayrildik ama iki gun sonra basinda bu olaylar yer aldi.

PARA DEGİL HAYAL PESİNDEYİM

Yani ayrilik kararini bu haberlerin medyaya yansimasindan once mi vermistiniz?

- Dizinin bitiminden uc ay once alinmis bir karardi bu... İnsanlar iste bu noktayi anlamiyor. Herkes 'Boyle bir is birakilir mi, altinda baska bir neden mi var?' diyor... Birakilir... Nasil mi? Ancak cok daha buyuk hayaller icin. Benim hayallerim var. Bu durumu anlayacak adamin benim kadar genis bir persfektifi olmasi lazim. Cunku kar marjinin degil, hayallerin pesindeyim.

Gelelim Necati Şaşmaz'la baslayip, bir anda tum diziyi bir tarikatin parcasiymis gibi gosteren haberlere?

- Haberin cikacagini bir gun once ogrendim. Hurriyet'ten boyle bir haber var diye Necati Şaşmaz aranmis. Onlar da beni aradi. 'Olayin icerigi nedir?' diye sordum. Onlar da, 1991'de Ahmet Yesevi'yi anma torenleri sirasinda devletin 100'uncu Yil Kultur Merkezi'nde yine devlet erkaninin katildigi, ustelik de devletin o donemki Kultur Bakani Namik Kemal Zeybek'in destekledigi bir torene katildiklarini ve sema yaptiklarini soylediler.

POLAT YASAK BİR İS Mİ YAPMIS

Olay farkli mi yansitildi demek istiyorsunuz?

- Yani adamlar orada resmi torene katilmislar. Ama haberi veren gazete olayi o kadar urkutucu bir halde yansitti ki... Kotu mu Turkiye'nin en sevilen dizisinin basrol oyuncusunun bir sema gosterisinde yer almasi...

Ama asil vurgu tarikat baglantisinaydi...

- Efendim bu nasil bir tarikat. Biz duzgun bir insan bulmus ve basrol vermisiz. O adamin da maharetleri varmis, bu harika degil mi? Boylesine degerlerine bagli bir adamdan utanmak, kacmak, onu suclamak mi gerekir, seref duymak mi? Bizim kulturel zenginligimizde var olan, onu yansitan bir gosterinin tarikatla, sununla bununla ne alakasi var. Olayi saptirmamak, sapkin bakmamak gerekir. Ama bazilarinin kafasi yazik ki sapkin.

Necati Şaşmaz, haberlerin kendilerini karalamak adina cikarildigini soyledi.....

- Olabilir. Ben ticari bir baglanti adina bu durumu ahlaki bulmuyorum, boyle bir seye de ihtimal vermek istemiyorum. Ama yakaladigimiz reytingten birileri rahatsiz olmus olabilir. İsin uzucu yani ise bu tur bir haberin basin tarafindan 'aaa ne acayip bir sey buldum' mantigiyla arastirmadan surmansetlere tasinmasidir. Bunu vicdanlara birakiyorum. Cunku is vicdana kalirsa biliyorum ki bizi sevenlerin vicdanlari bazilarinin tirajinin bin kat ustundedir. Oyle bir durumda vicdan tirajinda bogulabilirler.

Onyargilari Baron'u bu noktaya getirdi

Tarikat iddialarinin ardindan Baron karakterini canlandiran Zafer Ergin'in diziden ayrildigini aciklamasi, Sinav'i kizdirmis: Arkadaslarini bile dinlemedi

Baron'un 'ben diziden ayriliyorum' aciklamasini nasil degerlendiriyorsunuz?

- Kendisiyle telefonda konustum. Maalesef onyargilarin insanlari getirdigi nokta bu. Gazeteye bakip, hicbir arastirma yapmadan kendisine uzatilan mikrofona 'Aaa ben bu karisik islerin icinde olmam' demek olmaz. Dedim ki kendisine 'Sen yillardir Kultur Bakanligi'nin elemanisin. O gordugun resim de senin hizmet ettigin kurumun bir etkinligi sirasinda cekilmis. Ve sen hicbir aciklamaya mahal birakmadan boyle bir soz soylemissin. Arkadaslarini bile dinlemedin... Biliyor musun bu bir provokasyondur. Ustelik bu ulke ne cekiyorsa provokasyondan cekiyor. Ve sen bilmez misin ki 70'li yillarda bu provokasyonlar yuzunden her gun bir arkadasimizi kaybediyorduk.'

Ben hem Deli Yurek hem de Kurtlar Vadisi'ni sadece bu ulkenin adalet duygusunun gelismesi icin yaptim. İkincisi insanlarimizin provokasyonlari okuma yetenegini gelistirmek icin cabaladim... Beni en kizdiran da Baron'un kalem kirma sahnesinin altina 'Kurtlar Vadisi'nin kalemini kirdi' seklinde bir yazi yazilmasiydi. Yaratici yetenegimin kotu bir amac icin kullanilmasi beni cok uzdu, bunlar kucuk seyler,

basit hesaplar.

SASMAZLAR'I TANIMAK GURUR VERİCİ

Siz Sasmaz Ailesi'ni yakindan taniyor musunuz?

- Elbette taniyorum. Ustelik tanimaktan da seref duyuyorum. Bundan gocunacak bir sey yok ki.

Peki bu ayriligin ardindan Raci ve Necati Şaşmaz kardeslerle aranizda bir kusluk ve kirginlik da olmadi oyle mi?

- Ayni durumu Kenan İmirzalioglu ile ayrildigimda da yasamistim. Herkes hala merak eder, 'sen bir star yarattin ama onunla yollarini neden ayirdin?' diye. Kenan'la da aramda kotu bir sey yasanmadi. O benim kardesim. Birisiyle yollarini ayirmak demek, illa kotu bir nedene dayandirilmamali. Ama konusu sadece para olanlar bunu anlamazlar. Ne yapalim iste bu da benim farkim.

KURTLAR VADİSİ GERCEGİ

'Burasi Kurtlar Vadisi. Burada sevdigi icin olur insan, yasamak icin oldurur...' İste bu sozlerle girdi hayatimiza Turkiye'nin kult dizisi Kurtlar Vadisi.... Bir daha da hic cikmadi. Her hafta artan bir heyecanla milyonlarca insani icine alip, maceradan maceraya surukledi. Ulkenin karanlik ve puslu vadisinde donen dolaplardan, kirli cikar iliskilerinden, masum insanlara kesilen haraclardan haber verdi.

Bu yari sanal, yari gercek imparatorlugun izleyicisiyle bulusmasini saglayan kisi yapimci ve yonetmen koltuklarinin ikisine birden oturan Osman Sinav'di. Ancak cektigi dizi gibi onun kafasindan gecenler ve baglantilari hep merak konusu oldu. Bazen cok gizli belgelere sahip oldugu, bazen de yarattigi hayal dunyasinin kahramanlarinin gercek dunyadaki kisilikleri yansittigi iddia edildi. O ise hep susmayi tercih etti...

Osman Sinav ilk kez yuzunu golgeleyen sir perdesini araladi ve diziyle ilgili tum merak edilenleri acikladi.

Polat Baron'un oglu mu?

Bundan sonra dizide ne olacak, mesela Baron ya da Aslan Bey olecek mi?

- Artik islerine hic karismayacagim. Onlar profesyonelce ne yapacaklarina karar verirler. Ama derler ki 'Usta biz burada tikandik. Senin tecruben de bizden fazla, gel yardimci ol' o zaman gorusumu bildiririm...

Dizi Polat'in Baron'un oglu oldugu yolundaki bir ipucuyla tatile girdi. Baron ayrilirsa ipucu cope mi gidecek?

- Boyle bir yol yaratiliyorsa ordan bir sey cikacak. Seyirci bazi seyleri tahmin edebilir ama ne cikacagini, olayin nereye gidecegini isin asli ne ben ne de su anki ekip biliyor. Sanirim dizinin gelecegi yapilacak tatilin ardindan ekibin bir araya gelip karar vermesiyle sekillenecek. Ama finaldeki dugum bos yere atilmadi. Belki de acilmasi

30 bolum surer, bunu ben de bilemem.

Tasavvufla ben de ilgileniyorum

Sizin tasavvufa bakisiniz nasil, ne kadar ilgilisiniz?

- Kultur aidiyeti ile bir orgut ya da olusuma aidiyet ayri seylerdir. Bu ulkenin kulturunu seviyorum, cunku bu topraklarin cocuguyum ben. Dolayisiyla aklim erdigi kadar yaptigim islerde bundan insanlari istifade ettirmeye calisiyorum. Bunun yanlis bir tarafi var mi? Bu ulkeyi; bu kulturu yaratan insanlar kurmus.

Haci Bektas-i Veliler, Mevlanalar, Yunus Emreler kurmus. Onlari insanlara tanitmamali miyim... Simdi kac kisi bilir Haci Bektas-i Veli'nin Osmanli'nin Yenicerisi'ni kurdugunu. Bir koseye oturmus pinpirikli, sadece siirler okuyan bir adam degildi ki... Ben boylesi bir deryanin zerresini ancak biliyorum.

İnanc konusuna gelince herkesin inanci kendinedir, en basta Muslumanlik insanin kisisel gelisimini saglama ve guzel ahlaklanma seyridir. Bunun 'Siyasal İslam' diye yeni birtakim tanimlamalarla kirletilmemesi lazim. Kaldi ki biz Turkler tarih boyunca seriat rejimiyle yoneltilmemisizdir.

Reytinglerin artacagini dusunuyorum

Neden tarikat haberleri dizinin ekrana veda ettigi gunun hemen arkasinda yayinlandi?

- Tabii oncesinde yayinlamazlar, cunku reytingler o zaman yuzde 100 olurdu. Belli ki onceden hazirlanmis ama bekletilmis bir haberdi. Bana 'dosya nereden geliyor?' diye soruyor medya, ama goruyorsunuz bana degil galiba baskalarina dosya geliyor.

Medyaya yansiyan haberler dizinin reytingini olumsuz yonde etkileyebilir mi?

-Bu asla olmaz. Hatta artirabilir. Cunku haberin ciktigi gun Necati Bey Ankara Havaalani'nda hayranlarinin akina ugramis. Ustelik o izdihamda hayranlari gazetenin uzerindeki fotografina imza attirmislar. O da imzalamis... Bizim izleyicimiz dogruyla yanlisi ayirabilir. Ve bu diziyi yurekten sevenler dis etkenlerden kolay kolay etkilenmez.

aksam

Şaşmaz Polatlığı Kime Borçlu

"Kurtlar Vadisi Irak" filmiyle sanal âlemde ABD'nin en buyuk belalisi ilan edilen Polat Alemdar, varligini ABD'ye giden ucagini geri donduren 11 Eylul saldirilarina borclu.

Ucak Atlantik'in uzerinde Amerika kitasina dogru seyrediyordu. Necati Şaşmaz, uc-dort saat sonra New York'a inecek ve yeni dunyada onu bekleyen otelcilik kariyerine baslayacakti.

Hayattaki en buyuk hedefi otel yoneticisi olmakti. Turkiye'de universite sinavini kazanamayinca Kanada'ya gidip otelcilik egitimi almis, ardindan ABD'ye gecerek Philadelphia'da bir otelde staj yapmisti.

Ruyalar ulkesine varmasina cok az kalmisti. Gelgelelim, pilot kabininden yapilan anons hic hesapta yoktu.

Ucak Atlantik'in uzerinde yol alirken New York'ta ikiz kuleleri yere indiren intihar saldirilari gerceklesti. Dunyayi sarsan 11 Eylul saldirilari, Necati Şaşmaz'in gelecek planlarini da altust edecekti.

New York'taki kontrol kulesi Amerika'ya gelmekte olan butun ucaklara geri donmeleri mesajini verince, Sasmaz'in kader cizgisi Bati'dan Dogu'ya dogru yon degistirdi. Bir gun once yola cikmis olsaydi, muhtemelen hayatinin akisi bambaska bir dogrultuya kayacakti.

Adinin iki uc yil sonra Polat Alemdar'a donusecegini nereden bilebilirdi?

Kanada'da okudu
Necati Şaşmaz'in 11 Eylul'de yon degistiren hayat oykusu 1971 yilinda Elazig'da basladi. Ailesi Kadiri tarikatinin Elazig'daki onde gelen temsilcileriydi. Dedesi Kadiri seyhi Caferi Tayyar Sasmaz kendi dergâhini kurmustu. İlahiyat mezunu olan babasi Abdulkadir Sasmaz, dedenin olumunden sonra dergâhin basina gecmisti. Abdulkadir Sasmaz, 1991'de ANAP hukumetinin Kultur Bakani Namik Kemal Zeybek'e danismanlik da yapmisti.

Sasmaz, liseyi Elazig'da bitirdi. Universite giris sinavlarini kazanamayinca ailesi onu otelcilik ogrenimi gormesi icin Kanada'ya gonderdi. Stajini Philadelphia'daki bir otelde yapti. Calistigi otelde kendisine on buro mudurlugune kadar yukselebilecegi mesaji verilmisti. Gelecege donuk butun planlarini ABD'de yasama hedefi uzerine insa etmisti. Green Card'ini almis olmasi onundeki butun engelleri ortadan kaldirdi.

Turkiye'ye gelip askerligini Kutahya'da bir ay bedelli olarak yapti. Ardindan esyalarini toplayip kesin goc asamasina geldi. Bu noktada ailesiyle anlasmazlik icinde buldu kendini. Aile, Amerika'ya yerlesmesine karsiydi, ancak kararina saygi gosterdiler.

ABD'ye donus biletini aldigi an, kaderinin de degisecegi andi. Kendi anlatimina gore, turizm acentesinde "Bileti cumaya mi istersiniz, saliya mi?" diye sordular. "Sali" dedi Necati Şaşmaz, yani 11 Eylul 2001 Sali...

Ancak 11 Eylul Sali gunu yari yoldan Ankara'ya donmesiyle yasami buyuk bir belirsizlik icine girdi. Ukrayna'ya gitti ve bir sure burada yasadi. Sasmaz'in Ukrayna'da ne is yaptigi konusunda fazla bir bilgi yok. Kiev'de 'tatli bir hayat' surdugu rivayet ediliyor.

Ukrayna'da sikilip Turkiye'ye donunce ailesi ona Ankara'da bir sigorta sirketi kurdu. Gelgelelim, ona baska bir is icin goz koymus biri vardi: Osman Sinav. Necati Şaşmaz'in kucuk kardesi Raci Sasmaz, Sinav ile is ortagiydi.

İleride Pana Film'i kuracak olan Sinav-Sasmaz ikilisi, daha once "Deliyurek Bumerang Cehennemi"nin senaryosunu yazmisti, simdi de "Kurtlar Vadisi" uzerinde calismaktaydilar. Basrolu Necati Şaşmaz'a onerdiler. ABD sansi elinden kayip giden genc adam ayagina gelen bu ikinci 'firsati' kacirmadi. Ustelik soylentiye gore "Baba" filmini 350 kere izlemisti, bu dizi onun icin bicilmis kaftandi.

Ozelliksiz kahraman
Boylece Turkiye'nin nur topu gibi bir 'Polat'i olur. Abdullah Catli'dan bozma bir tiptir Polat. Doc. Dr. Hulya Ugur Tanriover'in tanimiyla "en onemli ozelligi, ozelligi olmamasidir". Deliyurek gibi yakisikli degildir, genc kizlarin yuregini hoplatmaz, fethettigi kitle dogrudan ozelliksiz, kavruk erkek cocuklardir.

En 'etkileyici' yonu sesidir, onu da Necati Şaşmaz'dan degil, Umut Tabak'tan alir. Gene Tanriover, "Ayagimizdan vurmasinlar ama cinsiyetsiz" der Polat icin. Hicbir kadinla gercek bir iliski yasamaz. Sharon Stone'u bile o opmez, surekli alti cizildigi gibi 'Sharon Stone onu oper'. Ustelik bu neredeyse tum dunya erkeklerinin ruyasini susleyebilecek sahneyi "Heyecan duymadim" diye anlatacaktir sonradan.

O sahnenin iyi oynanmasi icin oyle konsantre olmustur ki, 'erkeksi noktayi kacirmistir' bir soylesisinde anlattigina gore. Ayrica oyle asiri heyecanlar, hele hele bir kadin, hem de bir Amerikali kadin karsisinda duyulanlar Polat'i da, Necati'yi de 'bozar' tahminen.

Necati mi, Polat mi?
Zaten artik Necati'yle Polat iyiden iyiye birbirinin icine gecmistir. Onu ozel hayatinda da herkes "Polat" diye cagirir. Kendisi de Polat diye birinin yasadigina iyiden iyiye inanmis gibidir. "İki karakter arasinda mutlaka etkilesim oluyor. Mesela Polat hizli araba kullanma konusunda benden cok sey ogrendi, ben de Polat'tan romantizmi ve aski ogrendim" der.

Ama belli ki fazla ogrenememistir, genc yasinda asktan meskten elini etegini cekmis gibi davranir. O da Polat gibi 'gorev adami'dir ve bu islere ayiracak fazla vakti yoktur. "İsim cok kiskanc oldugu icin bir baskasi yok" der. Pek az 'bos' zamani vardir, onlarda da ata biner, ney ufler ve poligonda atis yapar.

Bir de butun agir hallerine ragmen eglenceyi sever. Reha Muhtar, onu Reina'da 'cufcuf' dansi yaparken gorup sevinir. Ancak biraz sonra masada yeniden 'agir abi'ye donusmesine uzulur.
Muhtar'in sasirmasi yersizdir. Cunku Polat ile Necati Şaşmaz karakterleri artik sikca yer degistirmektedir. Bu Necati Şaşmaz'in da kontrolu disindadir.

Necati Şaşmaz olarak kalsaydi, muhtemelen simdi Philadelphia'da orta boy bir otelin on buro muduru olarak musterilere hizmet veriyor olacak ve cuzdanindaki Green Card'in sicakligini hep hissedecekti.

Ama o artik Polat'tir. Sanal âlemde ABD'nin en buyuk belalisi olarak Ucuncu Dunya'da yukselen Amerikan aleyhtarliginin anitlasan sembolu...

GencTurk Haber
04 Mart 2006 14:31

Polat Eleştirilere Cevap Verdi

POLAT YANİ NECATİ SASMAZ “KURTLAR VADİSİ-IRAK”A YONELİK ELESTİRİLERE İLK KEZ YANIT VERDİ!.. SASMAZ FİLMİN AMERİKAN DUSMANLIGINI KORUKLEDİGİ İDDİALARIYLA İLGİLİ NELER SOYLEDİ?..

''Kurtlar Vadisi Irak'' filminin yapimcisi Raci Sasmaz ve senaryo yazari Bahadir Ozdener, Almanya'nin baskenti Berlin'de duzenledikleri basin toplantisinda, filme yonelik elestirileri yanitladilar.
Sasmaz, ABD karsiti oldugu gerekcesiyle filme yoneltilen elestirilerle ilgili olarak, ''Moda olsun diye ABD'ye karsi degiliz'' dedi.
Ozdener de bir baska elestiri konusu olan ''Yahudi dusmani'' olduklari seklindeki iddialar hakkinda, ''Ne Yahudi karsiti, ne de ABD karsitiyiz. Biz yalnizca savas karsitiyiz'' diye konustu.
Toplantida Turk ve yabanci gazetecilerin sorularini yanitlayan Sasmaz ve Ozdener, filmi siyasi nedenlerle yapmadiklarinin, Irak'ta yasanan insan haklari ihlallerinden yola ciktiklarinin altini cizdiler.
Medya mensuplarina ozellikle tesekkur eden Ozdener, ''Sizler olmasaydiniz, biz Irak'ta yasanan trajedi hakkinda bilgi sahibi olamayacaktik. Sizlerin haberleri sayesinde bilgi sahibi olduk. İnsan haklari ihlallerini, aci ceken ve oldurulen masum insanlari gorduk. Filmi, bu trajediyi birileri durdursun diye yaptik'' dedi.
Sasmaz, filmi yapma nedenlerinin, ABD'nin Irak'taki isgalini yansitmak oldugunu belirterek, ''Filmimiz Irak'ta olen insanlarin acilarini yansitmak uzere yapilmistir'' diye konustu.
Bir gazetecinin, filmde Yahudi dusmanligi yapildiginin acik sekilde goruldugunu soylemesi uzerine Ozdener, ''Filmin icinden iki kareyi alip iftira ediyorsunuz. Biz Yahudileri 500 yil once bagrimiza basmis bir milletiz. Sozlerimize neden inanmiyorsunuz. Irak'taki tek gercek, masum insanlarin dakika dakika olduruldugudur'' dedi.
Ozdener, filmin ilkel milliyetciligi korukledigine iliskin goruslerin dile getirilmesi uzerine de ''Biz dunyadaki tum insanlarin bir arada yasayabilecegine inaniyoruz. Bizim kulturumuz bu'' diye konustu.
Almanya'da yanlis anlasildiklari icin basin toplantisi duzenlemeye ihtiyac duyduklarini anlatan Ozdener, filme gereksiz yere bu kadar elestiri getirildigini savundu.
Filmin organ ticaretiyle ilgili bir sahnesinde yer alan 3 farkli kaptan birinin uzerinde neden ''Tel Aviv'' yazdiginin cok sik sorulmasina ragmen, Sasmaz ve Ozdener bu sorulari cevapsiz biraktilar.

ucankus

Gerçek Kurtlar Vadisi

Turkiye'deki kirli iliskiler aginin, karanlik vadideki olaylarin desifre edildigi, bugune kadar yapilmis en etkili, milli maclarin oldugu gecelerde bile reyting rekorunu kaptirmayan bir dizi, 'Kurtlar Vadisi' fenomeni ile karsi karsiyayiz. Ancak dizideki olaylar ve iliskiler bir yana, dizinin gercek yapimcilari ve icinde bulunduklari iliskiler daha bir onem arz ediyor.

Reyting rekortmeni Kurtlar Vadisi'nin yapimcisi Raci Sasmaz, Elazig merkezli Kadiri Tarikati'nin lideri Abdulkadir Sasmaz'in oglu

Raci Sasmaz'in, bugun ticari iliskilerinde ortaklik yaptigi isimler, gecmiste tarikatin dergisinde yazan, calisan isimler

Raci Sasmaz'in iliskileri arasinda, Oral Celik'le beraber, 70'lerde oldurulen ogretmen Nevzat Yildirim olayinda adi gecen bir MHP'li de var

"Elazigli bir Kadiri seyhi olan Abdulkadir Sasmaz'in kurdugu Takva Tasavvuf Kulturunu Arastirma Vakfi, bu sehirde degil de İstanbul ve Ankara'da ses sanatcilari, gazeteciler vb. sahsiyetlerin katkilariyla kucuk burjuva cevrelerinde belli bir ilgi goruyor. Zaten Seyh Sasmaz da dergâhini Ankara'ya tasimis."

1997 yilinda Paris'te yayimlanan Les Annales de l'Autre Islam (Oteki İslam'in Yilligi) dergisinde cikan Gazeteci Rusen Cakir'a ait 'Turk-Kurt sinirinda İslami Hayat: Elazig Ornegi' baslikli yazidan bir alintiyla baslayalim gercek 'Kurtlar Vadisi'ne. Sozu edilen Abdulkadir Sasmaz kimdir peki? Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi mezunu. Rusen Cakir'in da arastirmasinda yer aldigi gibi, bir Kadiri seyhi. Babasi Caferi Tayyar Sasmaz. O da bir Kadiri seyhi. Turbesi su an Elazig Harput'ta. Sasmaz soyadi, koken olarak, buyuk tasavvuf onderi Abdulkadir Geylani'den Hz. Muhammed'e kadar uzaniyor. Sasmaz ailesinden gelenler bugun 'seyid' olarak aniliyorlar, yani peygamber soyundan... Elazig Harput merkezli, ancak ozellikle Ankara ve İstanbul'da etkin faaliyetlere sahip olan tarikatin basindaki isim Abdulkadir Sasmaz. Seyhin uc oglu var: Necati Şaşmaz, Tayyar Raci Sasmaz ve Hilmi Zubeyr Sasmaz. En buyukleri Necati Şaşmaz. 1971 dogumlu. Seyh Abdulkadir Sasmaz'dan sonraki misyonu dolduracak en guclu isim olarak gosteriliyor. Yani dizideki roluyle Polat Alemdar...

Tarikatin ozellikle 1991 ve 1996 yillari arasinda İstanbul'daki faaliyetleri dikkat cekici. 'Cagrisim' isimli, siyasal İslam'a karsi duran, tamamiyla tasavvuf kulturune yonelik bir dergi cikariliyor. Derginin Genel Yayin Yonetmeni Omer Lutfi Mete. Yazi İsleri Muduru ise bugun Basbakan'in Basin Danismani olan Ahmet Tezcan. O donemde, ozellikle bazi sanatci ve gazetecilerin katilimiyla, Mecidiyekoy-Gayrettepe bolgesinde bir evde bir araya gelip haftalik zikirler gerceklestiriliyor. Katilimcilar arasinda surpriz isimler de var. Toplantilarda Abdulkadir Sasmaz her zaman 'eli opulen seyh' olarak aralarinda... İste o gunlerde omuz omuza olan ekipten bugun bir yildiz kadrosu cikiyor. Hasan Kacan, Omer Lutfi Mete, Osman Sinav ve tabii ki Sasmaz kardesler...

Baba, bakan danismani

Sasmaz ailesi ve Abdulkadir Sasmaz'in basinda oldugu Kadiri Tarikati'nin Turk-İslam sentezli yaklasimi, Ahmet Yesevi ekolune olan yakinliklari da onemli bir anekdot olarak verilmeli. 1991 yilinda Kultur Bakani Namik Kemal Zeybek, Abdulkadir Sasmaz'i 'tasavvuf kulturuyle ilgili derin bilgisinden' oturu bakanlik danismanligina bile getirmis. Bu arada Fadime Sahin olayiyla bir donem Turkiye'nin gundeminden dusmeyen Aczmendiler ve liderleri Muslum Gunduz'un de Sasmazlarin dedesi Caferi Tayyar Sasmaz'dan etkilendigi ve Elazig'daki iliskileri de alti cizilmesi gereken bir ayrinti. Bu arada Sasmaz kardeslerin amcasi Tahir Sasmaz, bir donem MHP milletvekilligi de yapmis bir isim...

Yil 1991: Elazig, Harput merkezli Kadiri Tarikati'nin su anki seyhi Abdulkadir Sasmaz (ortada), buyuk oglu Necati Şaşmaz (sagda) ve ikinci ogul Raci Sasmaz (solda)

Raci Sasmaz, Omer Lutfi Mete ortakligi

Turkiye'deki kirli iliskiler aginin, karanlik vadideki olaylarin desifre edildigi, bugune kadar yapilmis en etkili, milli maclarin oldugu geceler bile reyting rekorunu kaptirmayan bir dizi, 'Kurtlar Vadisi' fenomeni ile karsi karsiyayiz. Ancak dizideki olaylar ve iliskiler bir yana, dizinin gercek yapimcilari ve icinde bulunduklari iliskiler daha bir onem arz ediyor. Tempo'nun yaptigi arastirma sonucunda, 'Gercek Kurtlar Vadisi'ndeki iliskileri desifre edecek onemli bilgiler ortaya cikti. Ozellikle Sasmaz ailesinin ticari islerinde, bu tarikat iliskilerinin de etkili oldugu ilginc baglantilarin izini surduk. İstanbul Ticaret Odasi kayitlarinda Kurtlar Vadisi'nin yapimci sirketi Pana Film'in ortaklari arasinda su isimler bulunuyor: Muhammed Naci Sasmaz, Tayyar Raci Sasmaz, Hilmi Zubeyr Sasmaz, Bahadir Ozdener, Hasan Kacan, Faruk Cetinkaya. Ortaklar arasindaki Faruk Cetinkaya, Pana Film'in avukati. Bahadir Ozdener eski gazeteci, Raci Sasmaz'in en yakin arkadasi. 1973 dogumlu olan Marmara Universitesi Sinema Televizyon Bolumu mezunu Raci Sasmaz sir bir adam olarak, gizemli iliskilere sahip. Raci Sasmaz'in ozellikle ticari islerde aktif oldugu gozleniyor. Aile ve akrabalik iliskilerine cok onem veriyor:

Halasinin torununu bile Kurtlar Vadisi'nde Erhan roluyle oynatacak kadar... Raci Sasmaz'a ait kayitlarda 2 firma daha gorunuyor. Bu firmalardan biri Mucazoglu Basin Yayin Sinema A.S. Su andaki ortaklari sunlar: Adnan Erdogan, Mehmet Bas, Mehmet Akalin, Omer Lutfi Mete, Tayyar Raci Sasmaz. Bu isimler arasinda Omer Lutfi Mete dikkat cekici. Abdulkadir Sasmaz'in zamaninda basyazi yazdigi Cagrisim Dergisi'nin yayin yonetmeni olan Omer Lutfi Mete, Raci Sasmaz ile birlikte 'Deli Yurek' dizisinin senaryo ekibindeydi bir zamanlar. 'Kurtlar Vadisi' ekibinde olmasa bile, Raci Sasmaz ile ticari ortakligi suruyor. Raci Sasmaz'in ayni zamanda 'manevi agabeyi'. Mete'nin tarikatta guclu isimlerden biri oldugu iddia ediliyor. Mete halen Sabah gazetesi yazari.

Susurluk baglantili ortak
Mucazoglu isimli sirkette, eski yonetim kurulu uyelerinin isimleri ise sunlar: Abdulkadir Sasmaz, Cengiz Solak, Zulfu Canpolat, Fahri Yuksel. Abdulkadir Sasmaz, tarikat seyhi olan babalari. Zulfu Canpolat, Avrupa Nizam-i Alem Ocaklari Kurucu Genel Baskani. BBP Genel Baskani Muhsin Yazicioglu'na yakin bir isim. Fahri Yuksel ise Meclis'teki Susurluk simalari arasinda adi gecen biri. Fahri Yuksel'i biraz daha yakindan taniyalim. 1999 secimlerinde MHP'nin Malatya'dan 4. sira milletvekili adayi. Milletvekili secildigi aciklandiginda sebebi bilinmez bicimde mazbatasi geri aliniyor. 2000-2002 seneleri arasinda MHP'nin Malatya İl Baskanligi'ni yapan isadami Fahri Yuksel, 1980 yilindan bu yana İstanbul polisince arandigi, 24 yil once gozaltina alinip serbest birakildiktan sonra polis ve adliye kayitlarindan ismi dusulmedigi ortaya cikmisti. Fahri Yuksel'in, 1979'da Malatya'da ogretmen Nevzat Yildirim'in Oral Celik tarafindan oldurulmesi olayina adi karismisti. O donemde adi "Susurluk simalari Meclis'te" diye gecti. Yuksel’in Raci Sasmaz'la yakin dostlugu ve eski ortagi oldugu Tempo'nun yaptigi titiz arastirma sonucunda ortaya cikti. Tempo muhabirinin sorularini yanitlayan Fahri Yuksel, Raci Sasmaz ile ortak oldugunu kabul ederken, Sasmaz'la iliskisine yonelik fazla konusmak istemedi.

Hanimaga-Sinav-Sasmaz ortakligi

Raci Sasmaz su an tasfiye halinde olan bir sirkete daha sahip. Burada da ilginc baglantilari soz konusu. Pana Teknik Arastirma ve Elektronik Guvenlik Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Sti. adli firmada ortaklardan biri Osman Sinav. Dr. Mehmet Mustafa Kizililsoley disinda bir kadin ortagi var. Adi Nilufer Sinanli. Guneydogu'da 100 bin donumluk arazilere sahip olan Sinanli, Guneydogu'nun hanimagasi olarak da biliniyor.


Osman Sinav muammasi

İsin merkezinde Sasmaz ailesinin oldugu gercek bir 'Kurtlar Vadisi' yasaniyor. Tarikattan Susurluk'a uzanan iliskiler aginda Raci Sasmaz ismi one cikiyor. Tempo'nun gorusme talebini reddeden Raci Sasmaz, ticari basarisi ve senaryo islerindeki kivrakligiyla dikkat cekiyor. Derin baglantilar, istihbarat ve mafya ozel ilgi alani. 'Kurtlar Vadisi' ile ilgili bugune kadar en cok merak edilen soru, Osman Sinav'in neden basarili ve para kazandiran bir diziyi hicbir para talep etmeksizin Raci Sasmaz'a hibe ettigi? Bu sorunun yaniti yok. Osman Sinav "Projelerim vardi ve hayata gecirmek istedim" diyor, para konusundaysa "Hayatta boyle seyler vardir. Para her sey degildir" demekle yetiniyor. Turkiye'de dizi ve sinema sektorunde bir numara olan bu isimlerin icinde bulunduklari tarikat ve ticari iliskiler agi gercekten onemli. 'Kurtlar Vadisi'ni yaratan ekibin nereden beslendigi, tum bu gizli bilgileri nasil desifre edildigi merak ediliyor ama icinde bulunduklari iliskiler agi hepsinden daha onemli bir 'Kurtlar Vadisi' gercekligi tasiyor.

Gercek Kurtlar Vadisi 'efsaneleri'

1. Dizide sirf Necati Şaşmaz'in onu acilsin diye Cakir'in olumu senaryoya eklendi.
2. Raci Sasmaz, tarikatindan aldigi izinle Osman Sinav'la yollarini ayirdi.
3. Raci Sasmaz, zirhli Mercedes ve korumalarla geziyor.
4. Necati Şaşmaz babasindan sonra tarikatin basina gececek. 5. Omer Lutfi Mete, tarikat iliskisi cercevesinde senaryoyu Raci Sasmaz'a devretti.

Kaynak: tempo dergisi

Şaşmaz'a Hollywood Makyajı

Amerikan sinemasini aratmayan patlama ve kovalama sahneleriyle keyifli bir seyir sunan 'Kurtlar Vadisi', kostumleriyle de bir ilke imza atiyor. Necati Şaşmaz'in Baron olmasiyla birlikte giyiminde yapilan degisiklik izleyicilerin bile dikkatini cekerken, yapimcilar dizinin gercekci olmasi icin hicbir harcamadan kacinmiyor.

Avrupa ve Amerika'da aktorlerin tercih ettigi Dechamps ile anlasan Pana Film yetkilileri, Polat'i bu markadan giydirmeye basladi. Üc bolumden beri bu firmadan giyinen Polat'a bugune kadar 30 adet takim elbise yapildi. Markanin Turkiye yetkilisi Mahmut Aslan 'Dizi ile birlikte bize gelen cok oldu. Özellikle Polat'in giydigi elbiseden isteyenlerin sayisi cok fazla. Bu firmanin kumaslarini ozellikle zengin ve AB sinifi insanlar tercih ediyor. ' dedi.

aksam

Hayatı

Abdulkadir Sasmaz'in oglu olan Necati Şaşmaz 1971'de Elazig'da dogdu. Asil meslegi turizmcilik olan Sasmaz, egitimini Kanada'da tamamladi.

Amerika'da 6 sene kalan Sasmaz, 2001 yilinda bir sureligine ailesini ziyarete geldigi sirada geri donus ucak biletini 11 Eylul 2001 tarihine aldi. Amerikada yasanan saldirilar sebebiyle ucagi Amerika'ya varamadan geri donen Sasmaz, sonradan ailesinin cekincesi ve israri uzerine Amerika'ya donmekden vazgecti.

Hayatina Turkiye'de devam etme karari alan Necati Şaşmaz, Ankara'da sigorta acentesi acti. Cok gecmeden İstanbulda Osman Sinav'la bir is gorusmesine oturdu. Kendisine bir yapimin senaryo ekibinde yer almasi teklifi gelecegini beklentisi ile gorusmeye gitti. Osman Sinav'in "Bir dizi dusunuyoruz, seni de basrolde dusunuyorum" sozlerine, dusunmek istedigini soyleyen Sasmaz, bir ay sonra teklifi kabul etti.

Hayatini tamamen degistirdigini soyledigi Kurtlar Vadisi projesine boyle baslayan Necati Şaşmaz, ozel hayatinin kalmadigini, "Beni sadece Ankara'da ismimle cagiriyorlar, İstanbul'da herkez Polat diyor" sozleri ile dile getirdi.

Amcasi, eski MHP milletvekili Tahir Sasmaz, olan Necati'nin Raci Sasmaz (Kurtlar Vadisi dizisinin senaristi) ve Zubeyr Sasmaz adinda iki kardesi vardir.
NECATİ SASMAZ - POLAT ALEMDAR

Friday, March 17, 2006

Öpucuğü Hissetmemiş

ÖPÜCÜĞÜ HİSSETMEMİŞ! ELAZIĞLILAR NECATİ'YE ATEŞ PÜSKÜRÜYOR
Sharon da Elazig’a dargin

‘Kurtlar Vadisi’nde Sharon Stone ve Necati Şaşmaz'in opustugu sahne merakla bekleniyor. Bu arada Necati Şaşmaz'in Elazigli oldugu ortaya cikti.

“Elazigli Necati, Sharon’u operken ‘role konsantre oldugundan’ opusu hissetmemiş. Elazig halki Necati’ye ates puskuruyor.” Elazig esrafi “Role konsantre olacagina Sharon’a konsantre olsaydin” diyor ve devam ediyor “Rol gelip gecer ama Sharon’un öpücüğü olumsuzdur. Eger o sahneyi bir Kayserili oynasa rolu birakip opucuge konsantre olurdu. Bir Elazigli olarak Sharon’un seni opmesinden gurur duyuyoruz ama opucuk yerine role konsantre olmani daha daha muteber bir Elazigli olman onunde engel goruyoruz. Bari Aczmendi hemserimiz Muslum Gunduz’den bir seyler ogrenseydin” aciklamasini yaptilar.

Bu aksam ekran karsisindan ayrilamayacaksiniz. İki dunya stari Sharon Stone ve Andy Garcia'li Kurtlar Vadisi 21.15'te, Kanal D'de.

VADİDE HEYECAN DORUKTA

Kanal D'nin reyting rekortmeni dizisi Kurtlar Vadisi'nde bu gece buyuk bulusma gecesi... Polat Alemdar, Los Angeles'ta, Dunya Baronu Amon (Andy Garcia) ve Lisa'nin (Sharon Stone) karsisina cikacak. İki dunya stari Sharon Stone ve Andy Garcia'nin rol aldigi bolum, Kurtlar Vadisi izleyenlerini heyecanin doruklarina cikaracak, kalp atislarini hizlandiracak.

FİLMİN TANITIMI DİZİ ARASINDA

Dizinin bu aksamki bolumunde ayrica Turkiye'nin yakin tarihine dair "Özal oldu mu, olduruldu mu", "Saddam'a Halepce katliaminin zehirli gazini kim satti", "11 Eylul suikastcilerinin Turkiye baglantisi ne" gibi bircok onemli soruya da yanit aranacak. "Kurtlar Vadisi-Irak" filminin tanitimi da ilk kez bu aksam "Kurtlar Vadisi"nde yayinlanarak, izleyicilere surpriz yapilacak.

Unutulmazlar arasindaki yerini aldi

Polat Alemdar'i canlandiran Necati Şaşmaz'in, Sharon Stone'la opustugu sahne, gundeme damgasini vurdu. Şaşmaz, bu unutulmaz opucuk anini su sozlerle anlatti: "Role konsantre oldugum icin onu optugumde hicbir sey hissetmedim. Sonra pisman oldum ve bir daha opusmek istedim."

‘KURTLAR Vadisi’nin Sharon Stone ve Andy Garcia ile Amerika’da yapilan cekimlerinde yasanan ancak gizli kalan ayrintilar ortaya cikti. Dizinin Polat’i Necati Şaşmaz’in, Sharon Stone ile opusme sahnesinin birkac deneme sonunda cekilebildigi ogrenildi. Stone ile Şaşmaz cekim oncesi uc kez kostumsuz prova yaptilar, cekim de uc kez tekrarlandi. Boylece Stone, bir degil tam alti kez Necati Şaşmaz’i optu.

RUJU SAKIN SİLME

Bu opusme sahnelerinden sonra dizinin senaristleri Bahadir Özdener ile yapimci Raci Şaşmaz ve tum ekip, genc oyuncuya ‘Sakin yanagindaki ruj izini silme. Bir sure yuzunu de yikama. Sharon Stone tarafindan opulmek kimseye nasip olmaz’ diye takildilar.

Setten gelen bir baska bilgi ise Stone’un kendisine getirilen senaryo uzerinde bazi kucuk oynamalar yaptigi. Senaristlerden kendi sahneleriyle ilgili birkac kucuk degisiklik yapmasina izin vermesini isteyen oyuncunun bu talebi geri cevrilmedi. Ve akis uzerinde ciddi bir fark yaratmadigi icin İngilizce metinlerde Sharon Stone’un istegi dogrultusunda kucuk oynamalar yapildi.

Reyting rekorlari kiran ‘Kurtlar Vadisi’nin, Hollywood’un bu iki unlu yildizinin rol aldigi iki bolumunden ilki, yarin aksam ekrana gelecek. Sharon Stone ile Andy Garcia’nin rol aldigi ikinci bolum ise, 29 Aralik’ta yayinlanacak. Dizi izleyicileri, merakla son iki bolumu bekliyor.

hurriyet

Yeni Bir Aşk Mı!!?

'KURTLAR VADİSİ-IRAK' FİLMİNİN GALASI SONRASI NECATİ ŞAŞMAZ İLE DENİZ AKKAYA GİTTİKLERİ REINA'DA YAKINLAŞTILAR...

Turkiye'nin ilgiyle izledigi 'Kurtlar Vadisi'nin sinema filmi, 'Kurtlar Vadisi-Irak'in galasi onceki gecce Lutfi Kirdar Kongre ve Sergi Sarayi'nda yapildi. Siyah rengin hakim oldugu gala sonrasi oyuncular kutlama yapmak icin Reina'yi kapatti. Ve dizinin tum unlu unsuz karekterleri sabaha kadar felekten bir gecce yasadi.

Filmin basrol oyuncusu Polat Alemdar ismiyle une kavusan Necati Şaşmaz ile Deniz Akkaya'nin Reina'daki sicak yakinlasmasi dikkat cekti. Akkaya'nin herkesin bakislari arasinda Necati Şaşmaz'in kravatindan tutarak dans etmesi, saşkinlik yaratirken ciftin geccenin ilerleyen saatlerinde opustukleri iddia edildi.

Kaynak : GECCE

Polat Alemdar Babasına Yayla Aldı

Çok izlenen TV dizisi 'Kurtlar Vadisi'nin basrol oyuncusu Necati Şaşmaz; babasi Abdulkadir Şaşmaz icin Konya Beysehir'deki Anamas Dagi'nin eteklerinden 10 bin 340 metrekare arazi satin aldı. Şaşmaz'in yatirimiyla ilgili bilgi veren Kurucuova Beldesi Belediye Baskani Vedat Sabirli, "Necati Bey cok isabetli bir secim yapti" dedi. Malanda Yaylasi'nda alinan arazinin hem ormanlik hem de Beysehir Golu manzarali oldugunu anlatan Baskan Vedat Sabirli sunlari soyledi:

'HEMŞEHRİMİZ OLDU'

"Alaaddin Keykubat'in yazlik kosk kalintilarinin yanindaki araziyi satin alan Necati Şaşmaz, artik Kurucuovali bir hemsehrimizdir. Belediye olarak bu bolgeyi imara acip yazlik evler yapmayi planliyoruz. Tum unlulerimizi Kurucuova bolgemizdeki bu guzellikleri gormeye ve yasamaya davet ediyorum.

Kaynak : SABAH

Kıyafette'de İki Kişinin Bildiği Sır Değildir

'Kurtlar Vadisi’ dizisinde soyledigi her soz dillere dolanan Necati Şaşmaz’in bir diger ozelligi de moda ikonu olarak kabul edilmesi. Taktigi yuzukten kullandigi cakmaga, giydigi takim elbiseden kaskola kadar her şeyi taklit edilen Şaşmaz, ‘Kurtlar Vadisi-Irak’ filmiyle bu imajini yeniledi. Daha once dizi cekimleri sırasinda giydigi Tenessee ve Dechamps markali takim elbiselerin isimlerinin medyada afise edilmesindan rahatsiz olan unlu oyuncu, artik ozel bir modacidan giyiniyor. Ancak kendini giydiren modacinin ismini aciklamaktan ozellikle kaciniyor. Şaşmaz, “Nereden giyindigimi soylemem, cunku acikladigim zaman bana giyecek bir şey kalmiyor. Gecmiste boyle oldu, ama artik isim vermeyecegim” dedi.
Kaynak : AKŞAM

Necati Şaşmaz'ın Hayatı

Abdulkadir Şaşmaz'in oğlu olan Necati Şaşmaz 1971'de Elaziğ'da dogdu. Asil meslegi turizmcilik olan Şaşmaz, egitimini Kanada'da tamamladi.
Amerika'da 6 sene kalan Şaşmaz, 2001 yilinda bir sureligine ailesini ziyarete geldigi sirada geri donus ucak biletini 11 Eylul 2001 tarihine aldi. Amerikada yasanan saldirilar sebebiyle ucagi Amerika'ya varamadan geri donen Şaşmaz, sonradan ailesinin çekincesi ve israri uzerine Amerika'ya dönmekden vazgeçti.

Hayatina Turkiye'de devam etme karari alan Necati Şaşmaz, Ankara'da sigorta acentesi acti. Cok gecmeden İstanbulda Osman Sinav'la bir is gorusmesine oturdu. Kendisine bir yapimin senaryo ekibinde yer almasi teklifi gelecegini beklentisi ile gorusmeye gitti. Osman Sinav'in "Bir dizi dusunuyoruz, seni de basrolde dusunuyorum" sözlerine, duşunmek istedigini soyleyen Şaşsmaz, bir ay sonra teklifi kabul etti.

Hayatini tamamen degistirdigini soyledigi Kurtlar Vadisi projesine boyle baslayan Necati Şaşmaz, ozel hayatinin kalmadigini, "Beni sadece Ankara'da ismimle cagiriyorlar, İstanbul'da herkez Polat diyor" sozleri ile dile getirdi.

Amerikada kaldigi donemde yesil kart sahibi olan ŞaŞmaz, bedelli askerlikten yararlanarak, askerligini 28 gun yapti. Amcasi, eski MHP milletvekili Tahir Şaşmaz olan Necati'nin Raci Sasmaz (Kurtlar Vadisi dizisinin senaristi) ve Zubeyr Şaşmaz adinda iki kardesi vardir.
Biyografi

Thursday, March 16, 2006

Kurtlar dergahı

Dun aksam sezonun son bolumuyle ekrana gelen Kurtlar Vadisi’nde Polat Alemdar rolunu canlandiran Necati Şaşmaz’in, Kadiri tarikatinin onde gelen muridi oldugu ortaya cikti. Necati Şaşmaz, babasinin olumunun ardindan tarikatin basina gececek.

Oyuncu kardesler zikirde

Kelebek, Kurtlar Vadisi’nin basrol oyuncusu Polat Alemdar (Necati Şaşmaz), Ali karakterini de canlandiran dizinin senaristi Sasmaz’in agabeyi Raci Sasmaz ile bazi bolumlerde oynayan Zubeyir Sasmaz’in, Kadiri tarikatinin onde gelen muritleri oldugunu kanitlayan bilgi ve fotograflara ulasti. Sasmaz ailesinin yapilan toplantilara katildigi, Necati Şaşmaz’in bu torenlerde ozel giysilerle zikir yaptigi fotograflarla ortaya cikti. Necati Şaşmaz, Devran zikri denilen torende ortada donuyor, cevresinde halka olusturanlar da tekbir getiriyor.

Bircok yerde dergahi var

Tarikatin basinda Sasmaz kardeslerin babasi Abdulkadir Sasmaz var. Kadiriler’in basina babasi Tayyar Sasmaz’in olumuyle gelen Abdulkadir Sasmaz olurse, tarikatin basina dizide Polat Alemdar rolunde izledigimiz Necati Şaşmaz gececek. Elazig-Harput merkezli Kadiriler’in Ankara, İstanbul, Alanya, Gerede, Almanya olmak uzere yurtici ve yurtdisinda bircok yerde dergahi bulunuyor. Tarikatin muritleri arasinda sanatci, sarkici ve gazeteciler de var.

Senaryo ve basrol Sasmaz’lara

Fotograf karelerinde, Basbakan Erdogan’in basin danismani Ahmet Tezcan da yer aliyor. Tezcan, bir donem tarikatin cikardigi Cagrisim dergisinin yaziisleri mudurlugunu yapti. Kurtlar Vadisi dizisi icindeki ‘rol dagilimi’nin degisimi de ilginc bir seyir izliyor. Dizinin reytingi yukselince Omer Lutfi Mete, koltugunu Raci Sasmaz’a birakir. Oktay Kaynarca da ‘olunce’, basrol koltuguna hicbir oyunculuk tecrubesi olmayan Necati Şaşmaz oturur.

Cakir’in olumu Polat yuzunden mi

Oktay Kaynarca’nin canlandirdigi ‘Cakir’ karakterinin ‘ani olumu’ ile basrol koltuguna oturan Necati Şaşmaz’in (Polat Alemdar) hicbir oyunculuk deneyimi ve egitimi olmamasi, ‘rol dagilimi’ konusunda da bir dizi iddia ve soru isaretini ortaya cikariyor. İddialardan en onemlisi, ABD’de okuyan Necati Şaşmaz’in basrole gelmesinde Kadiri tarikatinin seyhi Abdulkadir Sasmaz’in buyuk oglu olmasinin belirleyici oldugu yonunde.

Yine dizinin senaristlerinin baslangicta ‘ayni cemaatten’ Omer Lutfi Mete ve seyh Abdulkadir Sasmaz’in oglu Raci Sasmaz olmasi da iddialar zincirinin bir baska halkasi. Ayni cevrelerde Omer Lutfi Mete, Raci Sasmaz’in ‘manevi agabeyi’ olarak biliniyor ve senarist koltugunun daha sonra agirlikli olarak Raci Sasmaz’a birakilmasinda da ‘seyhin ricasi’ etkili oluyor.

Dizide, estetik operasyonla Polat Alemdar kimligine burunen Ali karakterinin, babasiyla diyaloglarinin bizzat Kadiriler’in basinda bulunun Abdulkadir Sasmaz’in sohbetlerinden ‘esinlenilerek’ olusturuldugu da one suruluyor.

Dizinin Kadirilik baglantisiyla ilgili son soru isareti ise Osman Sinav’in yapimciliktan ayrilmasi oldu. Kurtlar Vadisi’nin yapimcisi olan Osman Sinav iki gun once dizinin yapimciligini Raci Sasmaz’a devrettigini aciklamisti.

Necati Şaşmaz: Tarikatci degiliz

Dedem, buyuk mutasavvif Cafer-i Tayyar Sasmaz’in soyu Peygamber Efendimiz’in torunu Hz. Huseyin’e ve Abdulkadir Geylani Hazretleri’ne dayanmaktadir. Abdulkadir Geylani Hazretleri buyuk bir mutasavviftir. Babam Abdulkadir Sasmaz ise Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi mezunudur. Hem Seyyid hem Serif olan soyumuzun sorumlulugunu, yani dedemin vizyonunu misyon edinmistir. Soy suphesiz babadan ogula ilerler ve ben iste boyle bir soydan gelmekteyim. Bu soydan geliyor olmak seyh olmayi gerektirmez.

ABD’de surdurdugum yasantimi Osman Sinav’in basrol teklifi ile sonlandirip oyunculuk kariyerime adim attim. Dizinin ikinci bolumunden ellibesinci bolume, yani bu sezonun finaline kadar dizinin tek basrol oyuncusu ben oldum. ‘Cakir’ karakterini oynayan Oktay Kaynarca’nin diziden ayrilmasinin basrol seyrimle hicbir alakasi yoktur.

1991 yilinda kurulan Takva Vakfi, Turk Tasavvuf musikisini ve kulturunu gunumuz insanlarina tanitmak maksadini tasir. Bu vakif halen Ankara’da faaliyetine devam etmekte olup herhangi bir sehirde veya ulkede bir subesi yoktur. Fotograflarda bahsedilen geleneksel rituellerin tamami Emniyet’ten alinan resmi izinler cercevesinde TRT Ankara Radyosu’nun isbirligi, Kultur Bakanligi’nin destegi ve donemin Bakani, Mustesari, idari ve mulki erkanin katilimi ile gerceklesmistir.

Benim ailem, kokleri itibari ile bu zenginlige, bu kulture sahip cikip yasatmaya calismaktadir. Dolayisiyla ben de bu rituellere zaman zaman istirak ettim; Mevlevi Sema’larina, Bektasi Semah’larina istirak ettigim gibi. Ben de ilk genclik yillarimda Sema kurslarina katildim, ney dersleri aldim. Bu benim ozel ilgi alanimdir, zevkimdir, gelenegimdir.

Sonuc olarak;

Bizim ne Elazig’da, ne Turkiye’nin baska bir ilinde, ne de yurtdisinda dergah olarak atfedilecek bir mekanimiz yoktur. Babam Abdulkadir Sasmaz da bir gonul insanidir. Zaten Tasavvuf kulturunu anlatmasi, konusmasi icin bir ‘dergah’a da ihtiyaci yoktur. Bunun disinda soylenenler yalan ve iftiradir. Bu aktardiklarimdan sonra yine de kafanizda bir soru isareti kaldi ise ona da cevap vereyim: TARİKATCI DEGİLİZ!

Sevgilerimle,

Necati SASMAZ

Basbakan’in danismani da zikir ayininde

Sasmaz kardeslerin, ozel giysilerle zikir yaptigi fotograf karelerinde, Basbakan Tayyip Erdogan’in basin danismani Ahmet Tezcan da (ustte ortada) yer aliyor. Tezcan, bir donem tarikatin cikardigi Cagrisim isimli dini derginin yaziisleri mudurlugunu ve yazarligini da yapti. Zikir toreni icin, yatsi namazindan sonra ‘halkayi saadet’ kuruluyor. Seyhin gelip dua etmesinin ardindan zikir basliyor.

Oturarak baslayan zikir bir saat suruyor ve ardindan bitis duasi yapiliyor. Sonra ‘Devran zikri’ icin ayaga kalkiliyor. Ayaktaki zikirde herkes kol kola giriyor ve surekli tekbir getirilerek halka donmeye basliyor. Bu surecte sesi guzel olan kisiler ilahiler soyluyor. Bu zikir iki saat suruyor. Ayrica Sasmaz ailesinden birisi ortaya cikip tek basina donerek muritlere rahmet dagitiyor. Sasmaz ailesi disinda baskasi ortaya cikamiyor.

Kadirilik nedir?

Kadirilik, Hazreti Muhammed’in soyundan geldigine inanilan, Hazar Denizi’nin guneyindeki Neyf koyunde 1078 yilinda dogan ve Bagdat’ta 1167’de olen Abdulkadir Geylani’nin yolundan gidenlerin tarikatidir. ‘Kadiri’ sozu, tarikatin kurucusunun adi olan ‘Abdulkadir’ isminin kisaltilmis seklinden gelir. Tarikatin inanc temelinde az yemek, az uyumak ve Allah’in adlarini hic durmadan anmak, yani ‘zikir’ yoluyla Allah’a ulasma dusuncesi ve uygulamasi yatar. İslam dunyasinin en yaygin tarikatlarindan olan Kadirilik, Arap ulkelerinde bazi guclu kabile ve asiret liderlerinin ayni zamanda ‘tarikat seyhi’ olmalari sayesinde siyasi bir kimlik aldi ama Turkiye’de daha ziyade bir inanc ve kultur sistemi olarak vároldu. Kadiriler, Naksibendiligin aksine siyasete karismadiklari icin Osmanli doneminde devlet tarafindan Mevleviler ile beraber musamaha ile karsilanan tarikatlarin ilk siralarinda yer aldilar.

hurriyet

Monday, March 13, 2006

Kurtlar Vadisi ve Necati Şaşmaz

Ekranları parselleyen dizi furyası kuşkusuz en çok oyunculara yarıyor.


--------------------------------------------------------------------------------




En pahalı dizi oyuncusu Kurtlar Vadisi'nin Polat Alemdar'ı! Necati Şaşmaz, bölüm başına 75 milyar lira alıyor

Bölüm başına 75 bin YTL alan Şaşmaz'ı Hülya Avşar ile Özcan Deniz de 40 bin YTL ile takip ediyor. Senaristler arasında da bölüm başına 10 bin YTL kazanan Mahinur Ergun ilk sırada. Onu Tayfun Güneyer, Gamze Özer, Gaye Boralıoğlu gibi isimler takip ediyor. Bu senaristlerin haftalık kazancı 3-9 bin YTL arasında değişiyor.

Onları diğer sanatçılar şöyle izliyor:

Haluk Bilginer: Yine de Aşığız dizisinden bölüm başına 35 bin YTL alıyor.

Tamer Karadağlı: Çocuklar Duymasın ile ününe ün katan Tamer Karadağlı, artık paraya para demiyor. Yağmur Zamamı'ndan 30 bin YTL alıyor.

Ece Uslu: Son olarak Ölümüne Sevdalar dizisinde boy gösteren Ece Uslu bölüm başına 30 bin YTL alıyor.

Oktay Kaynarca: Şu aralar sessizliğini sürdüren Oktay Kaynarca da dizilerden bölüm başına 30 bin YTL istiyor.

Mehmet Aslantuğ: Bir İstanbul Masalı'nın ardından ekranlara ara veren Aslantuğ da bölüm başına 30 bin YTL istiyor.

Pınar Altuğ: Davetsiz Misafir'le oyunculuğunu pekiştiren Altuğ bölüm başına 20 bin YTL alıyor.

Yavuz Bingöl: Yanık Koza ile yakaladığı çıkış sayesinde bölüm başına 20 bin YTL kazanıyor.

hurriyet

Sunday, March 12, 2006

Necati Şaşmaz:Irak'ta Ölen İnsanlar İçin Yaptık

Necati Şaşmaz: "Irak'ta olen insanlar icin yaptik"
"Kurtlar Vadisi Irak" filminin yapimcisi Raci Sasmaz ve senaryo yazari Bahadir Ozdener, Almanya'nin baskenti Berlin'de duzenledikleri basin toplantisinda, filme yonelik elestirileri yanitladilar.

Sasmaz, ABD karsiti oldugu gerekcesiyle filme yoneltilen elestirilerle ilgili olarak, "Moda olsun diye ABD'ye karsi degiliz" dedi.

Ozdener de bir baska elestiri konusu olan "Yahudi dusmani" olduklari seklindeki iddialar hakkinda, "Ne Yahudi karsiti, ne de ABD karsitiyiz. Biz yalnizca savas karsitiyiz" diye konustu.

Toplantida Turk ve yabanci gazetecilerin sorularini yanitlayan Sasmaz ve Ozdener, filmi siyasi nedenlerle yapmadiklarini, Irak'ta yasanan insan haklari ihlallerinden yola ciktiklarinin altini cizdiler.

Medya mensuplarina ozellikle tesekkur eden Ozdener, "Sizler olmasaydiniz, biz Irak'ta yasanan trajedi hakkinda bilgi sahibi olamayacaktik. Sizlerin haberleri sayesinde bilgi sahibi olduk. İnsan haklari ihlallerini, aci ceken ve oldurulen masum insanlari gorduk. Filmi, bu trajediyi birileri durdursun diye yaptik" dedi.

Sasmaz, filmi yapma nedenlerinin, ABD'nin Irak'taki isgalini yansitmak oldugunu belirterek, "Filmimiz Irak'ta olen insanlarin acilarini yansitmak uzere yapilmistir" diye konustu.

Bir gazetecinin, filmde Yahudi dusmanligi yapildiginin acik sekilde goruldugunu soylemesi uzerine Ozdener, "Filmin icinden iki kareyi alip iftira ediyorsunuz. Biz Yahudileri 500 yil once bagrimiza basmis bir milletiz. Sozlerimize neden inanmiyorsunuz. Irak'taki tek gercek, masum insanlarin dakika dakika olduruldugudur" dedi.

Ozdener, filmin ilkel milliyetciligi korukledigine iliskin goruslerin dile getirilmesi uzerine de "Biz dunyadaki tum insanlarin bir arada yasayabilecegine inaniyoruz. Bizim kulturumuz bu" diye konustu.

Almanya'da yanlis anlasildiklari icin basin toplantisi duzenlemeye ihtiyac duyduklarini anlatan Ozdener, filme gereksiz yere bu kadar elestiri getirildigini savundu.

Filmin organ ticaretiyle ilgili bir sahnesinde yer alan 3 farkli kaptan birinin uzerinde neden "Tel Aviv" yazdiginin cok sik sorulmasina ragmen, Sasmaz ve Ozdener bu sorulari cevapsiz biraktilar.

Necati Şaşmaz
milliyet

Thursday, March 02, 2006

Derin Devlet Olsa da Ben de Hizmet Etsem

Deli Yurek dizisinin, The İmam filminin senaristi gazeteci-yazar Omer Lutfi Mete, 'Derin devlet yok, cunku devlet yok' diyor ve ekliyor: 'Keske olsa da calissam!'

Son yillarda ulke gundeminin degismez maddelerinden birini derin devlet ve komplolar olusturuyor. Halk giderek daha buyuk oranda derin devletin varligina, millet olarak cesitli komplolara kurban gittigimize inaniyor. Komplo teorilerinden beslenen romanlar yok satiyor, sisler ardindaki derin devletten haber veren televizyon dizileri reyting rekorlari kiriyor. Peki neler oluyor? Milliyetci soylemin yukselmesi ile paralel yuruyen bu ragbetin ardinda ne var? Bolgemizde yasanan gelismeler, savaslar zihinlere ne tur soru tohumlari birakiyor? Gelecek nelere gebe?

Bu sorularin cevaplarini almak, neler oldugunu ogrenmek icin, komplo teorileri ve derin devlet uzerine yazilar yazan, kitaplar yayinlayan gazeteci-yazar, senarist Omer Lutfi Mete ile gorustum.

Halen Sabah gazetesinde yazan Mete, Kurtlar Vadisi'nin yolunu acan Deli Yurek dizisinin senaristi.

Devletin bireye uyguladigi siddeti yani iskenceyi 12 Eylul Darbesi sonrasinda yasanan bir oyku etrafinda anlatan ve yasaklanip uzun suren tartismalara yol acan Gulun Bittigi Yer'e de imza atan Mete, ayni zamanda birkac ay once gosterime giren The İmam filminin de senaristi.

Unlu senarist halen Hazreti Mevlana'nin hayatini konu alan sinema filminin senaryosu uzerine calisiyor.

Omer Lutfi Mete ile yaptigimiz gorusme iste tum bu konulari kapsiyor.

* * *

Hic yeni olmasa da son birkac yildir halk, komplo teorilerine daha fazla itibar ediyor. Gorunenin ardinda bir de gorunmeyen olduguna inaniyor. Neler oluyor?

Kuresellesmenin artisiyla daha yogun ve hizli komplo uretilse de, eskiden oldugundan az ya da cok oranda komplo yok. Ama son yillarda yasananlarin buna katkisi oldugu kesin. 10 yil once ABD petrol icin Irak'i isgal edecek deseydik 'birakin bu komplo teorilerini' diye baslardi bizim aydinlarimiz. Savasin ardindan ABD'li petrol sirketlerinin ihaleleri almasi, komplo yoktur diyenlerin yuzune camur gibi carpmistir.

Komplo teorilerinin uyarici, uyandirici etkisi olabilir elbette ama aciga cikan edilgenlik guvensizlik duygusu ayni zamanda kaosu da dogurmaz mi? Ornegin ulkemiz, bolgemiz icin ortaya atilan komplolar dikkatleri baska bir yone cekmek icin ortaya atilmis olamaz mi?

Tabii ki cok girift komplolar da uretilebilir. Eger bolgesel ya da kuresel olarak Turkiye uzerinde emelleriniz varsa, Turk halkinin uyanisindan nasil bir amac umabilirsiniz ki?

Komplolarin hangisinin gercek, hangisinin dikkat dagitmak icin uretilmis komplolar oldugunu nasil ayirt ediyorsunuz?

Bunu ayirt edecek olan ulkenin guvenlik ve stratejik kurumlaridir. Bir aydinin ayirt etmesi zordur. Komplo konusunda yanlis ve sivri iki algilama var. Biri komplo yoktur algilayisidir. Bunlar ya isbirlikcidir, komplonun parcasidirlar ya da aptal ve megaloman kisilerdir. Digeri de her okuzun altinda mason buzagisi arayanlardir. Bir de iki tarafa da dengeli bakabilenler vardir.

ABD DUNYA İCİN BİR LUTUF

Komplolarin hepsi gerceklesiyor mu sizce?

Butun komplolar gerceklesiyor olamaz. Tek kutup ABD degil de baska bir ulke, mesela Almanya ya da İngiltere olsaydi komplolar daha fazla gerceklesiyor olurdu. ABD en azindan bir ittifaklar harmani, iradesi daginik. Bu, insanoglu icin, dunya icin bir lutuf ayni zamanda.

Gidisata, gerceklesen komplolara baktiginizda ne goruyorsunuz, dunyayi ne bekliyor?

Bir mumin olarak ongorude bulunamiyorum ama ahir zamanda bir catismanin olacagi kesin. Bagimli oldugum bir gercek var cunku.

FİNAL SAVASI 25-30 YIL SONRA

Nedir o gercek?

Onumuzde savaslarin savasi, final savasi var.

Dunyanin sonunu getiren, kiyamet oncesi bir savastan mi bahsediyorsunuz?

Evet. Semavi dinlerin hepsi bunu soyluyorsa demek ki bu bilgi gercek. Hiristiyanlarla aramizdaki temel fark su: Onlar Deccal olarak bizi goruyorlar, biz onlari. 1982'de Reagan Amerika'yi Lubnan savasina soktugunda bu armegedondur' demisti, yani kiyamet. Irak savasini boyle gorenler de vardir. Sunu net olarak biliyorum: Armagedonu getirecek final savasi bizim disimizda gecmeyecek.

Nasil bu kadar emin olabiliyorsunuz?

Bunun ne kadari bilgi, ne kadari sezgi, ne kadari analiz bilemem. Sunu biliyorum: Turkiye bu savasin disinda olmayacak.

Ne zaman olacak bu savas?

Belki 25-30 yil sonra. O yillara kadar Amerika da dagilmayacak.

DEVLET DE YOK DERİN DEVLET DE

Susurluk ve 28 Subat'tan bu yana her lafin basi 'derin devlet'. Siz ise derin devletin olmadigini cunku devletin olmadigini soyluyorsunuz. Bu cok iddiali bir tez degil mi? Sizin devlet ve derin devlet taniminiz nasil?

İnsan bedeni uzerinden tanimlarsak devlet sagliktir, derin devlet de bagisiklik sistemi. Bagisiklik sistemi o bedeni, toplumu saglikli kilar, yasatir. Derin devlet gizli servisler ya da ordu degildir. Mesela İngiltere'de derin devlet kralicedir, Almanya'da Alman gizli servisi.

DERİN DEVLET MGK OLMALI

Turkiye'de bagisiklik sistemi gorevini gormesi gereken kurum hangisi sizce?

Milli Guvenlik Kurulu, derin devlet catisi olarak iyi dusunulmus bir yapidir fakat orgutleyenler ihtilalciler oldugu icin islemez. Sorumsuz Cumhurbaskani niye MGK'nin basidir? Oysa tarihe karsi hesap verecek olanin derin devletin de basi olmasi lazimdir. Bizim Milli Guvenlik Kurulumuz milli guvensizlik kurulu olarak isler.

Sizin de derin iliskiler icinde oldugunuz, derin devletin bir parcasi oldugunuz icin derin devlet yok dediginizi soyleyenler var. Bunlara ne diyorsunuz, size niye inanalim?

Derin devlet olsaydi keske de ben de icinde olsaydim. Keske! Ozgur dusuncemi satmadan ona hizmet etmeye hazirim. Bundan asla utanmam. Bu konuda karari zaman verecektir.

Kurtlar Vadisi'nin tezine inanmasam da degerini inkar edemem

Metal Firtina gibi politik bilim kurgu romanlari, Kurtlar Vadisi gibi derin iliskileri anlatan televizyon dizileri cok revacta. Bir uyanisa yol actiklarina inaniyor musunuz?

Bunlarin halkin meseleyi anlar gibi olmasina katkisi vardir. Once Deli Yurek, sonra Kurtlar Vadisi ile insanlar derin devlet vardir ya da olmalidir diye dusunmeye basladilar ama bu saglikli bir bilgilenme hali degil. Bir dertlenme hali daha cok. Karanliklarin prensleri hakkinda merak uyandiriyorlar sadece.

Komplo, suphe soylenenin ardindakini, soyleyeni, zamanini, nedenini de sorgulamayi gerektirir. Bu yukselisin hesaplanmis degil de, dogal bir surec olduguna inanalim mi?

Ben bunun dogal bir gelisim, dogal bir surec oldugunu dusunuyorum. Estetik degerleri cok dusuk olmasina ragmen Turkiye'de yabanci dizilere olan bagliligi kirdigi icin onemserim ben yerli dizileri.

Kurtlar Vadisi icin ne dusunuyorsunuz?

Genc arkadaslarin diziyle birlikte yetistigini, ustalastigini gordum. Reytingin ustunde bir basari elde etti dizi, tutkuya donustu. Delik Yurek'de de kismen olmustu ama Kurtlar Vadisi'nde tam bir tutkuya donustu. Cunku cok daha fazla damardan girdiler. Kurgu dahi olsa insanlarda, bu birebir su olayin tercumesidir, dedirtecek guncel olaylara girdiler. Derin devlet olmadigi icin konseptine yer yer katilmasam da hedeflerinin degerini inkar ediyor degilim. Senaristi ben olsam profesyonel anlamda inanmasam da derin devlet varmis gibi yazabilirdim.

Bunu yapar misiniz inanmadiginiz bir seyi profesyonellik adina yazar misiniz?

Memleketime bir hayir gelir diye dusunursem yazarim.

Kenan İmirzalioglu'ndan oyuncu olmaz demistim!

Senaristligini yaptiginiz projelerin yonetmen ve oyuncu seciminde fikir beyan eder misiniz?

Anlamadigim icin cok karismiyorum. Deli Yurek icin Kenan İmirzalioglu'-nun adi gecince, resmine bakip "bundan oyuncu olmaz" demistim. Cok iyi bir oyuncu oysa.

THE İMAM'IN SORUNLARI VARDI AMA...

The İmam'in senaryosunu siz yazdiniz. İzlediginiz filmden memnun musunuz?

Cok da memnuniyetsiz degilim ama siz de dahil elestirmenlerin yazdikla-rina kesinlikle katilmiyo-rum. Film yargisiz infaza ugramistir. (Biz burada The İmam'in sorunlari uzerine uzunca bir tartis-maya giriyoruz. F.O.)

Filmin size gore sorunlari nelerdir?

15 dakikalik fazlaligi vardi. İsmail Gunes, filmin ikinci montajini yetistirebilseydi tempo sorunu kalmayacakti. Film, Esref Ziya'nin ilk filmi, haksizlik etmek istemem ama baska biri oynasaydi daha basarili olabilirdi. Oyku basrol oyuncusunun etrafinda donuyor cunku. İnandiricilik olmayinca buyu bozuluyor. Ayrica ben senaryoyu bir ayda yazdim. Daha fazla zamanim olsaydi daha fazla calisabilirdim.

MEVLANA'NIN SENARYOSUNU YAZMAK ODUMU KOPARTIYOR

Mevlana'nin senar-yosunu yaziyorsunuz, korkutmuyor mu bu sizi?

Odumu kopartiyor. Su anda iyi gidiyor ama okutup degerlendirmeleri alinca karar verecegim.

İcinize sinmezse ben yapamadim, beni affedin der misiniz?

Derim, tabii. Bu agir bir sorumluluk.

Didaktik bir oyku mu anlatiyorsunuz, lirik mistik bir oyku mu?

Didaktik olmayacak. Mevlana'nin sozlerini insanlar okuyor zaten. Mogol dehsetini ve o donemdeki Konya'yi gorsel olarak da anlatan, Mevlana'yi hem alim hem âsik olarak aktaran, icinde savaslarin oldugu bir atmosfer yaratmak lazim.

RUYAMDA MEVLANA 'OLDU BU İS' DEMEZSE İCİM RAHAT ETMEZ

Mevlana'yi kim oynayacak? Zihninizde kimin yuzu beliriyor?

Aklimda birkac isim var ama soyleyemem. Bir Turk, olmadi Musluman bir oyuncunun oynamasini istiyorum.

Senaryoyu yazarken Mevlana'nin manevi varligini yaninizda hissetiniz mi?

Hayir. Mevlana'yi ruyamda gorup bana 'oldu' anlaminda kafasini salladigini gormedikce ya da bir pirin 'iyi yaptin' dedigini duymadikca icim rahat etmeyecek.

Varsin o kusur da Necati'nin olsun!

Kurtlar Vadisi'nin yapimci sirketi Pana Film, Kadiri Tarikati Seyhi Abdulkadir Sasmaz'in ogullari olan Sasmaz kardeslerin. Dizi fikrinin, senaryonun Osman Sinav'la size ait oldugu; tarikatle ticari, siyasi vs. iliskileriniz nedeniyle projeyi onlara devrettiginiz yonunde bir haber cikmisti haftalik bir dergide.

Kurtlar Vadisi'ni transfer edemedikleri icin camur atmayi denedikleri kasitli bir haberdi o. Cocuklarin babasi Abdulkadir Sasmaz benim seyhim, dostum, ahbabim. Ama keske seyhim diyebilecek kadar ciddi bir dervis olsam.

Necati Şaşmaz'in oyunculugu nasil sizce?

Necati Şaşmaz cok sevdigim bir dostum. O benden genctir ama dolu bir insandir. Guzel bir ailede, guzel bir ocakta, buyuk bir kultur birikimi icinde yetismistir. Oyunculuk yapacagi hic aklimdan gecmezdi, ben cok sonra duydum. 'Basimi yaktilar abi ya' dedi.

Kabul etmeden once sorsaydi ne derdiniz?

Babasinin musaade ettigi bir ise 'yakismaz' demek benim haddim degildir.

Son bolumde Sharon Stone ile bir opusme sahnesi vardi...

Oyunculuk bir meslek. Kabul edecekseniz gereklerini yapacaksiniz. Buna dini tasavvufi acidan bir yorum getirmek gerekirse; dine ve tasavvufi durusa aykiri oldugunu da dusunsek bile; kim kusursuzdur? Bu giybetten daha mi kotudur? Allah ile kalbi iliskisi olan birinin deli dolu isler yapmasina bile, anlayisla ve en azindan kendi nefsimi asagida tutacak sekilde bakmaya calisiyorum. Varsin o kusur da Necati Şaşmaz'in olsun. Benim icin o daha makbuldur.

Necati Şaşmaz
yeni şafak