Necati Şaşmaz - Polat Alemdar





Thursday, March 16, 2006

Kurtlar dergahı

Dun aksam sezonun son bolumuyle ekrana gelen Kurtlar Vadisi’nde Polat Alemdar rolunu canlandiran Necati Şaşmaz’in, Kadiri tarikatinin onde gelen muridi oldugu ortaya cikti. Necati Şaşmaz, babasinin olumunun ardindan tarikatin basina gececek.

Oyuncu kardesler zikirde

Kelebek, Kurtlar Vadisi’nin basrol oyuncusu Polat Alemdar (Necati Şaşmaz), Ali karakterini de canlandiran dizinin senaristi Sasmaz’in agabeyi Raci Sasmaz ile bazi bolumlerde oynayan Zubeyir Sasmaz’in, Kadiri tarikatinin onde gelen muritleri oldugunu kanitlayan bilgi ve fotograflara ulasti. Sasmaz ailesinin yapilan toplantilara katildigi, Necati Şaşmaz’in bu torenlerde ozel giysilerle zikir yaptigi fotograflarla ortaya cikti. Necati Şaşmaz, Devran zikri denilen torende ortada donuyor, cevresinde halka olusturanlar da tekbir getiriyor.

Bircok yerde dergahi var

Tarikatin basinda Sasmaz kardeslerin babasi Abdulkadir Sasmaz var. Kadiriler’in basina babasi Tayyar Sasmaz’in olumuyle gelen Abdulkadir Sasmaz olurse, tarikatin basina dizide Polat Alemdar rolunde izledigimiz Necati Şaşmaz gececek. Elazig-Harput merkezli Kadiriler’in Ankara, İstanbul, Alanya, Gerede, Almanya olmak uzere yurtici ve yurtdisinda bircok yerde dergahi bulunuyor. Tarikatin muritleri arasinda sanatci, sarkici ve gazeteciler de var.

Senaryo ve basrol Sasmaz’lara

Fotograf karelerinde, Basbakan Erdogan’in basin danismani Ahmet Tezcan da yer aliyor. Tezcan, bir donem tarikatin cikardigi Cagrisim dergisinin yaziisleri mudurlugunu yapti. Kurtlar Vadisi dizisi icindeki ‘rol dagilimi’nin degisimi de ilginc bir seyir izliyor. Dizinin reytingi yukselince Omer Lutfi Mete, koltugunu Raci Sasmaz’a birakir. Oktay Kaynarca da ‘olunce’, basrol koltuguna hicbir oyunculuk tecrubesi olmayan Necati Şaşmaz oturur.

Cakir’in olumu Polat yuzunden mi

Oktay Kaynarca’nin canlandirdigi ‘Cakir’ karakterinin ‘ani olumu’ ile basrol koltuguna oturan Necati Şaşmaz’in (Polat Alemdar) hicbir oyunculuk deneyimi ve egitimi olmamasi, ‘rol dagilimi’ konusunda da bir dizi iddia ve soru isaretini ortaya cikariyor. İddialardan en onemlisi, ABD’de okuyan Necati Şaşmaz’in basrole gelmesinde Kadiri tarikatinin seyhi Abdulkadir Sasmaz’in buyuk oglu olmasinin belirleyici oldugu yonunde.

Yine dizinin senaristlerinin baslangicta ‘ayni cemaatten’ Omer Lutfi Mete ve seyh Abdulkadir Sasmaz’in oglu Raci Sasmaz olmasi da iddialar zincirinin bir baska halkasi. Ayni cevrelerde Omer Lutfi Mete, Raci Sasmaz’in ‘manevi agabeyi’ olarak biliniyor ve senarist koltugunun daha sonra agirlikli olarak Raci Sasmaz’a birakilmasinda da ‘seyhin ricasi’ etkili oluyor.

Dizide, estetik operasyonla Polat Alemdar kimligine burunen Ali karakterinin, babasiyla diyaloglarinin bizzat Kadiriler’in basinda bulunun Abdulkadir Sasmaz’in sohbetlerinden ‘esinlenilerek’ olusturuldugu da one suruluyor.

Dizinin Kadirilik baglantisiyla ilgili son soru isareti ise Osman Sinav’in yapimciliktan ayrilmasi oldu. Kurtlar Vadisi’nin yapimcisi olan Osman Sinav iki gun once dizinin yapimciligini Raci Sasmaz’a devrettigini aciklamisti.

Necati Şaşmaz: Tarikatci degiliz

Dedem, buyuk mutasavvif Cafer-i Tayyar Sasmaz’in soyu Peygamber Efendimiz’in torunu Hz. Huseyin’e ve Abdulkadir Geylani Hazretleri’ne dayanmaktadir. Abdulkadir Geylani Hazretleri buyuk bir mutasavviftir. Babam Abdulkadir Sasmaz ise Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi mezunudur. Hem Seyyid hem Serif olan soyumuzun sorumlulugunu, yani dedemin vizyonunu misyon edinmistir. Soy suphesiz babadan ogula ilerler ve ben iste boyle bir soydan gelmekteyim. Bu soydan geliyor olmak seyh olmayi gerektirmez.

ABD’de surdurdugum yasantimi Osman Sinav’in basrol teklifi ile sonlandirip oyunculuk kariyerime adim attim. Dizinin ikinci bolumunden ellibesinci bolume, yani bu sezonun finaline kadar dizinin tek basrol oyuncusu ben oldum. ‘Cakir’ karakterini oynayan Oktay Kaynarca’nin diziden ayrilmasinin basrol seyrimle hicbir alakasi yoktur.

1991 yilinda kurulan Takva Vakfi, Turk Tasavvuf musikisini ve kulturunu gunumuz insanlarina tanitmak maksadini tasir. Bu vakif halen Ankara’da faaliyetine devam etmekte olup herhangi bir sehirde veya ulkede bir subesi yoktur. Fotograflarda bahsedilen geleneksel rituellerin tamami Emniyet’ten alinan resmi izinler cercevesinde TRT Ankara Radyosu’nun isbirligi, Kultur Bakanligi’nin destegi ve donemin Bakani, Mustesari, idari ve mulki erkanin katilimi ile gerceklesmistir.

Benim ailem, kokleri itibari ile bu zenginlige, bu kulture sahip cikip yasatmaya calismaktadir. Dolayisiyla ben de bu rituellere zaman zaman istirak ettim; Mevlevi Sema’larina, Bektasi Semah’larina istirak ettigim gibi. Ben de ilk genclik yillarimda Sema kurslarina katildim, ney dersleri aldim. Bu benim ozel ilgi alanimdir, zevkimdir, gelenegimdir.

Sonuc olarak;

Bizim ne Elazig’da, ne Turkiye’nin baska bir ilinde, ne de yurtdisinda dergah olarak atfedilecek bir mekanimiz yoktur. Babam Abdulkadir Sasmaz da bir gonul insanidir. Zaten Tasavvuf kulturunu anlatmasi, konusmasi icin bir ‘dergah’a da ihtiyaci yoktur. Bunun disinda soylenenler yalan ve iftiradir. Bu aktardiklarimdan sonra yine de kafanizda bir soru isareti kaldi ise ona da cevap vereyim: TARİKATCI DEGİLİZ!

Sevgilerimle,

Necati SASMAZ

Basbakan’in danismani da zikir ayininde

Sasmaz kardeslerin, ozel giysilerle zikir yaptigi fotograf karelerinde, Basbakan Tayyip Erdogan’in basin danismani Ahmet Tezcan da (ustte ortada) yer aliyor. Tezcan, bir donem tarikatin cikardigi Cagrisim isimli dini derginin yaziisleri mudurlugunu ve yazarligini da yapti. Zikir toreni icin, yatsi namazindan sonra ‘halkayi saadet’ kuruluyor. Seyhin gelip dua etmesinin ardindan zikir basliyor.

Oturarak baslayan zikir bir saat suruyor ve ardindan bitis duasi yapiliyor. Sonra ‘Devran zikri’ icin ayaga kalkiliyor. Ayaktaki zikirde herkes kol kola giriyor ve surekli tekbir getirilerek halka donmeye basliyor. Bu surecte sesi guzel olan kisiler ilahiler soyluyor. Bu zikir iki saat suruyor. Ayrica Sasmaz ailesinden birisi ortaya cikip tek basina donerek muritlere rahmet dagitiyor. Sasmaz ailesi disinda baskasi ortaya cikamiyor.

Kadirilik nedir?

Kadirilik, Hazreti Muhammed’in soyundan geldigine inanilan, Hazar Denizi’nin guneyindeki Neyf koyunde 1078 yilinda dogan ve Bagdat’ta 1167’de olen Abdulkadir Geylani’nin yolundan gidenlerin tarikatidir. ‘Kadiri’ sozu, tarikatin kurucusunun adi olan ‘Abdulkadir’ isminin kisaltilmis seklinden gelir. Tarikatin inanc temelinde az yemek, az uyumak ve Allah’in adlarini hic durmadan anmak, yani ‘zikir’ yoluyla Allah’a ulasma dusuncesi ve uygulamasi yatar. İslam dunyasinin en yaygin tarikatlarindan olan Kadirilik, Arap ulkelerinde bazi guclu kabile ve asiret liderlerinin ayni zamanda ‘tarikat seyhi’ olmalari sayesinde siyasi bir kimlik aldi ama Turkiye’de daha ziyade bir inanc ve kultur sistemi olarak vároldu. Kadiriler, Naksibendiligin aksine siyasete karismadiklari icin Osmanli doneminde devlet tarafindan Mevleviler ile beraber musamaha ile karsilanan tarikatlarin ilk siralarinda yer aldilar.

hurriyet

10 Comments:

  • olsan bile bişey faketmez ben yine seni severdim tabi ünlü olsaydın çünkü ünlü olmasaydın seni hiç tanımazdım:)

    By Anonymous Anonymous, at 6:22 AM  

  • hhe bu arada necati ş. a "polt"diyenlere sinir oluyorum çünkü adI NECATİ

    By Anonymous Anonymous, at 6:24 AM  

  • tarikat diye bişey yok bence insan insandır sonuçta kimseyi de tarikat die suçlayamazsınız

    By Anonymous Anonymous, at 2:20 AM  

  • yurdum insanin adina inanclarindan dolayi aciklama yapmak zorunda kalan herkesten ozur diliyorum.

    By Anonymous Anonymous, at 4:49 PM  

  • 1. NECATİ ŞAŞMAZ yüzüğü takan kimse kısır olmaz
    2. Bunu yazan onu kıskanıyordur.
    3. NECATİ ŞAŞMAZ a laf söyletmem
    4. Erkek olan söylesin
    5. lafı olan varsa bana gelsin e mail adresim
    baba__polat@hotmail.com

    By Anonymous Anonymous, at 1:15 PM  

  • heh yani ben Aurupadsa yaşıyorum ve kurtlar vasisi (dizi) izledim, aynen Kurtlar vadisi İrak filminide cok beyendım.
    Demek istedigim nokta İnsanların Özel yasamları, Dini, Irkinin bu noktaya gelip taslanmasını sindiremiyorum, yıllarca ABD, Brazilya, Aurupa dizilerini, filimlerini elestirmeden bakıyorduk Ahlakımız kalmadı da, simdi bu arkadasları desdeklemek yerine taslamak bence ayıp.
    ne mutluki Şaşmaz ailesine Tarikat mevsupları oldukları icin ÖZELIKLE babalarının ellerinden öpmek ve yetirmis oldugu cocukları icin TSK sünarim

    Adıyamanlı deli

    By Anonymous Anonymous, at 5:03 AM  

  • İş te Necati şaşmazı ben bunun için seviyorum.. Tarikat ehli olan bir insan.. size ne yaptıklarından zikrinden..

    By Anonymous Anonymous, at 5:24 AM  

  • Resulullah'a (s.a.v.) Kadar Halisiye Kolu!

    Abdurrahman Halis Kerküki Hz.leri (ks.) tarafından tesis edilen Halisiye Kolu,
    Anadolu'ya ve Dünyaya İlahi nurlar saçıyor...

    tefhim.blogspot.com

    By Blogger عبد القادر, at 6:36 AM  

  • This comment has been removed by the author.

    By Blogger عبد القادر, at 6:37 AM  

  • Herkese selamlar.Öncelikle necati beye selam ve saygilar. Bu diziler icinde tesekkürler.(kurtlar vadisi,pusu ve irak filmi.)Bu siteye necati saasmaz hakkinda bilgi toplamak istedim bu sesbebiyetten geldim.Lakin görüyorumki bizim insanimiz malesef bazi seyleri veya kisileri taniyamaz ve yahut herkesi ayni kefeye koyar olmus necati bey halis bir kisilige benziyor okuduklarimda bunu gösteriyor babasinin ve dedesinin kisilikleri ortada. Bu yüzden diyecegim bu güne kadar yaklasik 3 senedir ekran karsisinda olup isminin ne bir polemige nede bir paparazzi programina malzeme olmamis necati sasmaz beyin dürüstlügünü siz degerli kardeslerininde bayagi sevgi sözcükleriyle yozlastirmamanizi talep ediyorum.Lütfen arkadaslar herkese ayni sözcükleri kullanmayin.Necati bey eger ben yanlis düsünüyorsam yanlis degerlendiriyorsam lütfen beni bilgilendirin.Ben almanyadayim ve bende kadiri tarikatindanim bunu söylemek istemiyorum aslinda ama herkesin bir görevi var bazi seyleri asmayalim konusmalara lütfen dikkat edelim.Necati bey bu konuda beni aydinlatirsaniz sevinirim ceyhun68@hotmail.com sizi burada cok iyi biliyoruz ve hep öyle kalmasini istiyoruz kölnden selam ve saygilar.. Ramazan koc

    By Anonymous Anonymous, at 7:32 PM  

Post a Comment

<< Home