Necati Şaşmaz - Polat Alemdar





Sunday, March 19, 2006

Şaşmaz Polatlığı Kime Borçlu

"Kurtlar Vadisi Irak" filmiyle sanal âlemde ABD'nin en buyuk belalisi ilan edilen Polat Alemdar, varligini ABD'ye giden ucagini geri donduren 11 Eylul saldirilarina borclu.

Ucak Atlantik'in uzerinde Amerika kitasina dogru seyrediyordu. Necati Şaşmaz, uc-dort saat sonra New York'a inecek ve yeni dunyada onu bekleyen otelcilik kariyerine baslayacakti.

Hayattaki en buyuk hedefi otel yoneticisi olmakti. Turkiye'de universite sinavini kazanamayinca Kanada'ya gidip otelcilik egitimi almis, ardindan ABD'ye gecerek Philadelphia'da bir otelde staj yapmisti.

Ruyalar ulkesine varmasina cok az kalmisti. Gelgelelim, pilot kabininden yapilan anons hic hesapta yoktu.

Ucak Atlantik'in uzerinde yol alirken New York'ta ikiz kuleleri yere indiren intihar saldirilari gerceklesti. Dunyayi sarsan 11 Eylul saldirilari, Necati Şaşmaz'in gelecek planlarini da altust edecekti.

New York'taki kontrol kulesi Amerika'ya gelmekte olan butun ucaklara geri donmeleri mesajini verince, Sasmaz'in kader cizgisi Bati'dan Dogu'ya dogru yon degistirdi. Bir gun once yola cikmis olsaydi, muhtemelen hayatinin akisi bambaska bir dogrultuya kayacakti.

Adinin iki uc yil sonra Polat Alemdar'a donusecegini nereden bilebilirdi?

Kanada'da okudu
Necati Şaşmaz'in 11 Eylul'de yon degistiren hayat oykusu 1971 yilinda Elazig'da basladi. Ailesi Kadiri tarikatinin Elazig'daki onde gelen temsilcileriydi. Dedesi Kadiri seyhi Caferi Tayyar Sasmaz kendi dergâhini kurmustu. İlahiyat mezunu olan babasi Abdulkadir Sasmaz, dedenin olumunden sonra dergâhin basina gecmisti. Abdulkadir Sasmaz, 1991'de ANAP hukumetinin Kultur Bakani Namik Kemal Zeybek'e danismanlik da yapmisti.

Sasmaz, liseyi Elazig'da bitirdi. Universite giris sinavlarini kazanamayinca ailesi onu otelcilik ogrenimi gormesi icin Kanada'ya gonderdi. Stajini Philadelphia'daki bir otelde yapti. Calistigi otelde kendisine on buro mudurlugune kadar yukselebilecegi mesaji verilmisti. Gelecege donuk butun planlarini ABD'de yasama hedefi uzerine insa etmisti. Green Card'ini almis olmasi onundeki butun engelleri ortadan kaldirdi.

Turkiye'ye gelip askerligini Kutahya'da bir ay bedelli olarak yapti. Ardindan esyalarini toplayip kesin goc asamasina geldi. Bu noktada ailesiyle anlasmazlik icinde buldu kendini. Aile, Amerika'ya yerlesmesine karsiydi, ancak kararina saygi gosterdiler.

ABD'ye donus biletini aldigi an, kaderinin de degisecegi andi. Kendi anlatimina gore, turizm acentesinde "Bileti cumaya mi istersiniz, saliya mi?" diye sordular. "Sali" dedi Necati Şaşmaz, yani 11 Eylul 2001 Sali...

Ancak 11 Eylul Sali gunu yari yoldan Ankara'ya donmesiyle yasami buyuk bir belirsizlik icine girdi. Ukrayna'ya gitti ve bir sure burada yasadi. Sasmaz'in Ukrayna'da ne is yaptigi konusunda fazla bir bilgi yok. Kiev'de 'tatli bir hayat' surdugu rivayet ediliyor.

Ukrayna'da sikilip Turkiye'ye donunce ailesi ona Ankara'da bir sigorta sirketi kurdu. Gelgelelim, ona baska bir is icin goz koymus biri vardi: Osman Sinav. Necati Şaşmaz'in kucuk kardesi Raci Sasmaz, Sinav ile is ortagiydi.

İleride Pana Film'i kuracak olan Sinav-Sasmaz ikilisi, daha once "Deliyurek Bumerang Cehennemi"nin senaryosunu yazmisti, simdi de "Kurtlar Vadisi" uzerinde calismaktaydilar. Basrolu Necati Şaşmaz'a onerdiler. ABD sansi elinden kayip giden genc adam ayagina gelen bu ikinci 'firsati' kacirmadi. Ustelik soylentiye gore "Baba" filmini 350 kere izlemisti, bu dizi onun icin bicilmis kaftandi.

Ozelliksiz kahraman
Boylece Turkiye'nin nur topu gibi bir 'Polat'i olur. Abdullah Catli'dan bozma bir tiptir Polat. Doc. Dr. Hulya Ugur Tanriover'in tanimiyla "en onemli ozelligi, ozelligi olmamasidir". Deliyurek gibi yakisikli degildir, genc kizlarin yuregini hoplatmaz, fethettigi kitle dogrudan ozelliksiz, kavruk erkek cocuklardir.

En 'etkileyici' yonu sesidir, onu da Necati Şaşmaz'dan degil, Umut Tabak'tan alir. Gene Tanriover, "Ayagimizdan vurmasinlar ama cinsiyetsiz" der Polat icin. Hicbir kadinla gercek bir iliski yasamaz. Sharon Stone'u bile o opmez, surekli alti cizildigi gibi 'Sharon Stone onu oper'. Ustelik bu neredeyse tum dunya erkeklerinin ruyasini susleyebilecek sahneyi "Heyecan duymadim" diye anlatacaktir sonradan.

O sahnenin iyi oynanmasi icin oyle konsantre olmustur ki, 'erkeksi noktayi kacirmistir' bir soylesisinde anlattigina gore. Ayrica oyle asiri heyecanlar, hele hele bir kadin, hem de bir Amerikali kadin karsisinda duyulanlar Polat'i da, Necati'yi de 'bozar' tahminen.

Necati mi, Polat mi?
Zaten artik Necati'yle Polat iyiden iyiye birbirinin icine gecmistir. Onu ozel hayatinda da herkes "Polat" diye cagirir. Kendisi de Polat diye birinin yasadigina iyiden iyiye inanmis gibidir. "İki karakter arasinda mutlaka etkilesim oluyor. Mesela Polat hizli araba kullanma konusunda benden cok sey ogrendi, ben de Polat'tan romantizmi ve aski ogrendim" der.

Ama belli ki fazla ogrenememistir, genc yasinda asktan meskten elini etegini cekmis gibi davranir. O da Polat gibi 'gorev adami'dir ve bu islere ayiracak fazla vakti yoktur. "İsim cok kiskanc oldugu icin bir baskasi yok" der. Pek az 'bos' zamani vardir, onlarda da ata biner, ney ufler ve poligonda atis yapar.

Bir de butun agir hallerine ragmen eglenceyi sever. Reha Muhtar, onu Reina'da 'cufcuf' dansi yaparken gorup sevinir. Ancak biraz sonra masada yeniden 'agir abi'ye donusmesine uzulur.
Muhtar'in sasirmasi yersizdir. Cunku Polat ile Necati Şaşmaz karakterleri artik sikca yer degistirmektedir. Bu Necati Şaşmaz'in da kontrolu disindadir.

Necati Şaşmaz olarak kalsaydi, muhtemelen simdi Philadelphia'da orta boy bir otelin on buro muduru olarak musterilere hizmet veriyor olacak ve cuzdanindaki Green Card'in sicakligini hep hissedecekti.

Ama o artik Polat'tir. Sanal âlemde ABD'nin en buyuk belalisi olarak Ucuncu Dunya'da yukselen Amerikan aleyhtarliginin anitlasan sembolu...

GencTurk Haber
04 Mart 2006 14:31

3 Comments:

  • bence kendi başarısına borçlu kolay deil öyle amatörden gelipte türkiyenin en sevilen ve pahalı oyuncusu olmak

    By Anonymous Anonymous, at 6:33 AM  

  • hiç bir innsanın başarısını kıskanıp ta onun ölümü şunu dirilişi die bahaneler uyduramazsınız kimseni n buna haakı yoko kendi çabası ile bu kadar başarılı oldu kıskananar çatlasın:)

    By Anonymous Anonymous, at 4:28 AM  

  • Bence anne ve babasina borchlu.ne de olsa onlar onu buyutup boyle sevilen birisi yaptilar.onun anne babasinin ellerinden operim.askim benimhep yanindayim.didem e-mailini vere bilirmisin? ben veriyorum.kaydet:necati_fun@mail.ru
    sen de bana ver.haklisin bence fanatik kiz:kiskananlar chatlasin,kiskananlar chatlasin.

    By Anonymous Anonymous, at 4:27 AM  

Post a Comment

<< Home